• Salonul de piane al fabricii oferă selecție din orice model

  • Sediul manufacturii din Wiener Neustadt

  • Fiecare pas de manufacturare este condus de un specialist

//www.unacorda.ro/wp-content/uploads/2019/05/Bösendorfer_Logo_Gold_rgb_20.png

 

Bösendorfer este unul dintre cei mai vechi și apreciați producători de piane din lume. Compania a fost înființata în 1828 iar în 1839 a devenit furnizorul oficial de piane pentru curtea Împăratului Austriei, primind titlul de “Imperial and Royal Piano Purveyor to the Court”. Ignaz Bösendorfer a fost primul artizan de piane din istorie căruia i s-a acordat acest titlu.

//www.unacorda.ro/wp-content/uploads/2019/04/piano-selection-3.jpg

//www.unacorda.ro/wp-content/uploads/2019/05/history-05.png

Din 25 iulie 1828 la Viena, Ignaz Bösendorfer a devenit membru al prestigioasei asociații vieneze ale producătorilor de instrumente muzicale, cu numărul de înregistrare oficială 225 669.

Aceasta este și data fondării ale celei mai vechi, dar încă existente manufacturi de piane din lume din segmentul premium.

Viena, 1838: un fapt cunoscut a fost că nu orice pian rezistă stilului de cântat pasionat și virtuoz al tânărului compozitor pianist Franz Liszt. Fiind recomandat de către prieteni, el alege un Bösendorfer Grand pentru concertul lui din Viena. Datorită asamblări superbe și ale calității ridicate, spre mirarea lui Liszt nu mai trebuia să-și țină în frâu spiritul artistic. Publicul a rămas uimit iar Bösendorfer a devenit faimos dintr-odată după acest concert. Astfel a început o prietenie între Liszt și Bösendorfer.


În acele timpuri pianele nu erau dedicate pentru scene, mai degrabă erau considerate ca niște instrumente pentru divertisment. Evenimentele mondene se întâmplau în spatele ușilor închise. Un exemplu prominent ai artiștilor care performau pentru înalta societate a fost Franz Schubert. În primul an al activității, Ignaz Bösendorfer a manufacturat patru exemplare iar în scurt timp, până în 1835 acest număr a crescut la 200. În 1839 Împăratul Austriei i-a acordat titlul de "Furnizor Oficial al Curții Imperiale și Regale". El a fost primul producător cu acest titlu. Datorită popularității pianelor Bösendorfer, volumul de cerere a crescut și Ignaz Bösendorfer a decis să construiască o fabrică nouă. Din păcate nu și-a putut finaliza acest proiect, el murind în 1859. Fabrica a rămas pe mâna fiului său, Ludwig. 

 

//www.unacorda.ro/wp-content/uploads/2019/05/history-04.png

//www.unacorda.ro/wp-content/uploads/2019/05/history02.png

După Ludwig Bösendorfer a urmat era Hutterstrasser, când în 1909 Ludwig Bösendorfer a vândut fabrica către prietenul său Carl Hutterstrasser. În această perioadă tulbure a istoriei europene fabrica a suferit multiple pierderi atât în perioada marii recensiuni cât și într-un raid aerian în Al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea a înregistrat numeroase succese precum marele premiu de la Geneva și primul loc la concursul organizat de BBC în 1936.

După Război, producția începe să se reia treptat, ajungând la un număr de 100 de unități manufacturate anual. Fii Hutterstrasser neavând urmaș căruia să lase fabrica a vândut-o către compania Kimball International din Statele Unite. 

 


După mai multe schimbări de proprietari, compania japoneză Yamaha cumpără Bösendorfer în 2008. 
Fabrica rămâne o entitate de sine stătătoare și continuă să fie condusă ca și o companie austriacă independentă.
De atunci Bösendorfer se poate focusa la procesul de manufacturare de înaltă clasă, numărul de exemplare fiind în jur de 300 de instrumente pe an.

 

//www.unacorda.ro/wp-content/uploads/2019/06/Copy-of-Mutăm-cu-atenție-Transportăm-cu-grijă-2.png
//www.unacorda.ro/wp-content/uploads/2019/05/history-03.png

Made in Vienna

De la pianissimo la fortissimo

Un Bösendorfer Grand oferă un control optim al recitalului. Proiectat într-o strânsă colaborare cu artiști și tehnicieni, acțiunea mecanică a clapelor instrumentului este finisată specific în stilul Bösendorfer, concepută special pentru a ajuta pianistul să articuleze perfect recitalul de la un pianissimo delicat până la un fortissimo minunat. Controllability at play.

Toate corzile

de bas sunt răsucite manual într-un mod specific, întâlnit doar la Bösendorfer. Acest aspect conferă pianului o nuanță sonoră unică și plină de viață. Corzile au miezul din oțel și sunt acoperite manual cu un strat sau două de bronz, oferind instrumentului o tonalitate caldă și specifică în registrul grav

Capodastru Individual

Bösendorfer este singurul producător de piane din lume care oferă un capodastru individual și detașabil aflat în registrul acut, acest aspect vă oferă o ajustare extrem de precisă și un sunet unic de care vă puteți bucura timp îndelungat de la achiziționarea instrumentului.

Procesul de turnare al cadrului

Specialiștii Bösendorfer folosesc o metodă tradițională de turnare pentru a fabrica cadrul pianului, folosind o matriță din nisip. Cadrul este fabricat în Austria și este lăsat să stea 6 luni de zile în afara fabricii; prin acest procedeu se eliberează tensiunea internă rezultată în urmă forjării, permițând cadrului să-și păstreze stabil forma sub tensiunea de 20 de tone exercitată de toate corzile întinse.

Butucul de acordaj

Butucul de acordaj este format din 3 straturi de 7 mm din lemn de arțar, lipite și poziționate transversal pe direcția fibrei. Stabilit pe o placă din lemn de fag roșu, butucul oferă o stabilitate foarte mare a pinilor. Stratul superior are o grosime de 1.5 mm și este din lemn de alun. Fiecare coardă este instalată individual cu mare atenție de tehnicieni, folosind o buclă construită manual special pentru acest procedeu. Avantajul este stablilitatea excelență și de lungă durata a acordajului.

Modele exclusiviste în design avangardist